Rejsebeskrivelse fra turen til Vestindien


Musik af The Original Danish Pocalypso Orchestra.

Se billeder fra turen klik her.

 

Greve Folkedansere på besøg i Dansk Vestindien

400 år efter at danskerne indtog St.Thomas for første gang, gentog en ny gruppe på 25 medlemmer af Greve Folkedansere invasionen.

Turen til vores gamle tropekolonier i Dansk Vestindien blev planlagt gennem et år med Stjernegaard rejser, som fik tilrettelagt et omfattende program for de 10 dage, vi skulle tilbringe på øerne St. Thomas, St. John og St. Croix – så vores forventninger var store.

Søndag 15. og mandag 16. april
Efter en længere flyrejse over London og Miami, landede vi på St. Thomas, hvor vi blev budt velkommen på "Hotel Island Beachcomber", et lille ældre, men hyggeligt hotel med værelser i
2 etager, som lå i strandkanten ud til det Caribiske hav. Det varede derfor ikke længe, før det azurblå hav med en vandtemperatur på over 25 grader fik lokket os i.
Simon – vores guide, som vi skulle trækkes med de næste 5 dage, viste sig at være den helt rigtige – både fordi han startede sit informationsmøde med at gi’ en flaske rom til hvert værelse og fordi han gennem 22 år på øen havde sat sig fuldstændig ind i dens historie, dyre- og planteliv. Det fik vi konstateret allerede på den første tur, som foregik i åben safaribus ind til øens hovedstad Charlotte Amalie,

Tirsdag 17. april
Mærkeligt var det at gå i byen med danske gadenavne som f.eks. Kongens Gade, Vimmelskaftet, Nygade og mange andre, Fort Christian og Frederikskirken og andre bygninger opført af materialer fra Danmark var også med til, sammen med Simons ihærdige forsøg på at opfriske vores historiekendskab, at vi kunne fornemme den danske indflydelse.
Om aftenen var det som folkedansere en oplevelse at møde en gruppe Heritage-dansere på torvet, hvor de dansede dansk inspirerede danse til caribiske rytmer, i korte bukser og sandaler fik vi vist dem vores version af Lancier. Efter sigende synes øboerne, at vores deltagelse i en fællesdans i deres rytme forløb udmærket. Næste aften optrådte de på et stadion i farvestrålende dragter sammen med andre grupper – et flot syn.

Onsdag 18. april
Safaribussen med den meget elegante chauffør blev også benyttet til en ø-rundtur på St.Thomas Efter en tur langs havnefronten med nogle enorme amerikanske krydstogtskibe guidede Simon os ind på Den Danske Kirkegård i Charlotte Amalie, hvor vi fik beretningen om nogle af de danskere, der var stedt til hvile her.
Stop ved flotte udsigtspunkter med udførlig beskrivelse af stederne og faunaen omkring, et stop ved en vejbod med salg af tropefrugter. Undervejs træffes også en udøvende kunstner der kunne traktere en flot poleret olietønde med stedets rytmer. Videre til Mountain Top, hvor vi smagte på den berømte Banana Daiquiri, mens formiddagens indtryk kunne kaperes.
Dasen og badning med snorkleinstruktion på hotellets strand var tiltrængt før aftenturen til Charlotte Amalie, hvor en tur med svævebane gav et fantastisk flot syn over byen, ikke mindst da solen gik ned og byens lys spejlede sig i havnebugten, mens den værste sult blev stillet.

Torsdag 19. april
Næste morgen – efter en morgendukkert, men før morgenmad – kørte safaribussen mod Red Hook, hvor vi med båd skulle til St. John, øen der heldigvis for størstedelen er nationalpark med strenge byggerestriktioner.
Efter en velfortjent kop kaffe og en croissant ved et gadekonditori kunne ø-rundturen begynde.
Imponerende udsigter over bugter med palmestrande samt besøg og guideforedrag om livet og sukkerproduktionen ved ruinerne af bl. andet plantagerne Cathrineberg og Annaberg.
For os var det helt utænkeligt, at man i dette kuperede terræn, med slavernes arbejdsindsats, havde kunnet rydde og dyrke sukkerrør i de store mængder, vi hørte om.


Efter en god frokost kørte vi til Trunk Bay, St. John’s flotteste strand med helt hvidt koralsand og kokospalmer. Vi havde taget badetøj med og var indstillet på, at kunne snorkle over et koralrev, men de kraftige bølger forhindrede denne aktivitet, men ikke i at vi frygtløse kunne kaste os ud i bølgerne og blive væltet omkuld, mens pelikanerne fiskede omkring os.

Fredag 20. april
Vores sidste dag på St.Thomas blev benyttet til shopping i Charlotte Amalie samt strand- og solbadning ved hotellet, mens andre sejlede med en katamaran ud til Virgin Gorda, en engelsk ø der ligesom US Virgin Islands (tidligere Dansk Vestindien) er en del af Jomfruøerne, der igen er en del af øgruppen De Små Antiller.
Efter udfyldning af diverse blanketter, fordi man skulle forlade US-territorium, var det til ren afslapning og hygge et par timer, før vi gik i land. Her førte en safaribus os til "Piratens øje" en fantastisk bugt omgivet af store granitblokke efterladt af en gletsjer i den sidste istid, på en sådan måde, at der er dannet store huler. For at nå frem til stranden, skulle vi kravle, krybe og mave os gennem de fantastiske stenformationer, før vi blev belønnet med en skøn strand med flot klart vand og kraftige bølger.
På hjemvejen var der mulighed for snorkling over et koralrev ved en klippekyst på Norman Islands. Et kønt syn var vi, udstyret med snorkel, briller og svømmefødder, det lykkedes da også at få iagttaget nogle af de farvestrålende fisk, som holdt til ved koralrevet, selv om bølgerne ofte gav vand i snorklen. Norman Island, har i øvrigt bidraget udi det litterære, da fundet af en piratskat gav forfatteren Robert Louis Stevenson inspiration til den berømte klassiker "Skatteøen".

Lørdag 21. april
Resten af ferien skulle vi tilbringe på St. Croix, men før vi skulle dertil med en vandflyver fra St. Thomas, skulle alle opgive deres vægt af hensyn til flyets lasteevne, ingen kom dog, inklusive deres kufferter over grænsen, så turen ad to omgange gik planmæssigt.
Ihærdige iagttagere hævder at have set havskildpadder undervejs – endnu en oplevelse.
Mellem øerne er havet op til 5 km dybt og her skurer den nordatlantiske og den carabiske kontinentalplade mod hinanden og giver jordskælv, hvilket nogle mærkede den første nat på St. Thomas.
Regnen skyllede ned ved ankomsten til St. Croix, det hindrede dog ikke Birgit, øens Stjernegaard-guide i at slæbe vores kufferter hen til den ventende bil, der førte os hen til "Hotel Kong Christian", smukt beliggende på havnefronten i Christianssted med udsigt over Gallows Bay og den lille hotel- og badeø Protestant Islands.
Birgit bød os velkommen med en velkomstdrink og vi blev helt klar over, at hun med 8 års erfaring på øen, var velrustet til at guide os igennem de næste dages strabadser.

Søndag 22. april
Det var søndag og fra flere sider var vi hjemmefra blevet indprentet, at vi burde overvære en søndagsgudtjeneste. Det gjorde vi så i "Lord God Sabaoth Evangelical Lutheran Church" hvor vi ved indgangen blev budt velkommen af en kirketjener, der anviste os pladser i kirken.
Allerede fra de første toner og den intense rytme lød fra det elektroniske keyboard, gav det en helt anderledes stemning, end vi var vant til fra en dansk gudstjeneste.
Det var ingen sag at følge med undervejs, for vi fik udleveret et fuldstændigt program, med alt hvad der skulle siges og synges. Ind imellem blev vi bedt om at rejse os op, så vi alle kunne gå rundt og hilse på hinanden – her mødte vi udelukkende glade søndagsklædte voksne og børn. Barnedåb med præsterundvisning af den nydøbte, var vi også vidne til, mens gospelkoret udfoldede sig.
En fantastisk oplevelse fik vi også om aftenen, vores guide havde fået nys om et arrangement på øens universitet, som vi valgte at tage til. Det viste sig at hele øens historie blev kædet sammen ved hjælp af "Anansi and the Magic Pot" et Ghanesisk folkesagn med en ønskekrukke.
Alle de folkeslag, der i tidens løb havde invaderet øen og derfor været med til at påvirke dens historie, blev repræsenteret ved taler, sang og imponerende danseoptæden i flotte kostumer – vi var utroligt glade for at være tilskuere, men kunne desværre ikke blive til den efterfølgende dans.

Mandag 23. april
Dagens byrundtur i Christianssted startede fra havnens Vejerbod med vægten, hvorpå sukkertønderne skulle rulles ind over, for at tolden til den danske stat kunne beregnes.
Herfra førte Birgit os, med historiske tilbageblik, rundt gennem arkaderne til byens seværdigheder mange opmuret i den danske kolonitid, med materialer sejlet fra Danmark og stadigt bevaringsværdige og derfor vedligeholdt.
Turen endte på det solskinsgule Fort Christiansværn, der i dag er byens vartegn, det stod færdigt i 1749 med kanonerne pegende ud mod bugten, klar til at skyde på pirater og andre fjender – der har dog aldrig været affyret et skud fra de danske soldater, der var tjenestegørende på fortet.
Om eftermiddagen skulle vi lige have et troperegnskyl. I et par timer regnede det i tove og dannede vandfald ned ad trappen mod den brede rendesten foran hotellet, der førte jord m.v. ud i havnen.

Tirsdag 24. april
Næste morgen satte vi os tilrette i safaribussen for en rundtur på øen. Mange danske bygningsværker, bl. andre en af von Scholtens skoler, blev passeret undervejs til Salt River Bay hvor Columbus kæmpede mod øens indianere, i dag er hele området inklusive en del af havet omdannet til nationalpark.
I Frederikssted besøgte vi Fort Frederik, et farvestrålende rødfarvet militæranlæg hvor plantageejerne kunne flygte hen hvis de blev angrebet af slaver eller pirater. På pladsen foran fortet var det, at Peter von Scholten i 1848 erklærede slaverne for frie.
Little La Grange, en gammel plantageejendom opført i 1700-tallet, er i dag omdannet til museum, hvor vi kunne se hvordan rige danske familier, som familien Lawaetz, boede i op til øernes salg til USA.
Vi sluttede dagens rundtur i en regnskov, hvor vi ved en lille bod kunne købe friske eksotiske frugter.
Om aftenen sejlede vi med en lille båd over til øen ud for hotellet for at deltage i en såkaldt caribisk aften, hvor vi i hyggeligt samvær oplevede et stemningsfyldt beach-party med lidt underholdning af en dygtig styltegænger.

Onsdag 25. april
Den botaniske have i St. George Village var det første mål på dagens ø-rundtur, den var meget seværdig med dens eksotiske blomster, træer og buske, man mener, at en stor del er medbragt fra Afrika til medicinsk brug.
På St. Croix dyrkes der ikke længere sukkerrør, men dette hindrer ikke en mangeårig tradition på fremstilling af rom, på Cruzan Destilleriet får man nu melasse fra Den Dominikanske Republik, så efter en rundgang på fabrikken, kunne vi heldigvis få en smagsprøve på de forskellige typer og også investere i et par flasker.
Plantagen Whim Great House er i dag omdannet til frilandsmuseum, tidligere boede her en af de heldige danske sukkerkonger, der blev rige i Dansk Vestindien, hvilket hovedbygningen opført i 1794 i fransk stil og det kostbare møblement vidner om. På plantagen er der en lille lund med sukkerrør og en sukkermølle, så det kunne fornemmes, hvordan slaver og dyr måtte slide i det. Der er også udstillet protokoller, der fortæller om slavernes liv på plantagen.
Dagen afsluttedes med en flot solnedgangssejlads på en katamaran,
Så mens flyvefiskene sprang over havet ved indsejlingen til havnen, kunne vi tænke på vores ophold – der ikke mindst på grund af et par velkvalificerede guider – havde givet os et fantastisk indtryk af danskernes indflydelse på øens udvikling og det, sammen med de mange skønne indtryk og naturoplevelser vi havde haft, gjort turen til en helt uforglemmelig oplevelse,

Torsdag 26. april
Efter kuffertpakning og formiddagstur i St.Croix startede hjemrejsen fra Dansk Vestindien med den sidste tur i safaribus mod lufthavnen.